Bags.BG
Bags.BG
Две години след наредбата за торбичките
BackToBG

Преди 2 години, на 13.06.2012 Mинистерски съвет гласува предложението на министър Нона Караджова за ограничителна такса за всички полимерни торбички, които се произвеждат или внасят в България.

След протести на производители, търговци и потребители, в които се включи и нашата фирма, ден преди влизането в сила на наредбата, тя бе променена, като от обхвата на таксата отпаднаха някои торбички (дебели и големи или компостируеми).
 
Нашата фирма претърпя значителни финансови щети от приемането на наредбата. Един от цеховете ни, в който се произвеждаха такива торбички почти не работи, а част от машините извадихме от употреба. В същото време, на пазара не липсват торбички от всякакви видове.

Преди месец чрез нашата браншова асоциация поискахме данни от Главно Управление "Митници", какъв е бил статистическият обем на вноса по позиция 3923.21.00.00 (кода от митническата тарифа съответстващ на торбичките от полиетилен) в България за последните години. Вчера получихме мотивиран отказ, че тази информация представлявала служебна тайна и не е възможно да ни бъде предоставена.

След проучване в Интернет се оказа, че това, което нашите митничари смятат за служебна тайна, е общодостъпна информация чрез сайта на Европейската Комисия:

http://madb.europa.eu/madb/statistical_form.htm

На този сайт всеки може да направи справка, какъв е бил търговският обмен на всяка държава от ЕС с останалия свят, по даден митнически код.
 
Използвайки данните от този регистър направихме малка графика на която се вижда какъв е бил вноса в България на полиетиленови торбички от Турция и Китай за последните три отчетни години:
 
BagsImportedInBG-jpg-z16b
 
Какво се оказва? В годината след приемането на наредбата вноса от страните, които са най-големите производители на торбички се е увеличил значително!

Нашите проучвания на пазара показват, че освен официалният внос (за който се отнася графиката) многократно повече се е увеличил нелегалния внос и сивото производство. Всекидневно нашите търговци виждат на пазара торбички за които би трябвало да е платена 0.55 лв. такса, а те се дават безплатно.
 
Дали административната мярка на екоминистерството постигна нещо повече от това да намали бизнеса на производителите, които създават работни места и плащат данъци в България? Всеки може сам да си направи извода.
Ани Савова
15.06.2014 12:08
Както винаги някой пак беше загрижен за хората и природата...и резултатите са вече на лице-тук-там някоя глоба,или рушветче,за да няма глоба,много хора,останали без работа(та кой ли не би предпочел домашния уют,стига да може да си позволи таксите и сметките ,за да му се радва).А природата...всичко е толкова...по-чисто.Вятъра вече не разнася и не закача по дърветата и храстите "забранените"торбички .Играе си само с "позволените"- по -леки,по-нежни...И така...всички са доволни-ТЕ пак помислиха за нас...