Bags.BG
Bags.BG
Какво трябва да знаем за маските?
banner-mask-small-jpg-hs6o-3
През 2020 Екстрапак започна производство на медицински маски. Още на 13-ти март заработи първата ни автоматизирана линия с ултразвуково запояване. Оттогава натрупахме много опит и знания за маските и тяхното производство. Минахме през всички етапи на тестване и сертифициране. Освен маски, ние произвеждаме и основните материали, от които те са изработени: спънбонд и мелтблоун. Имаме и модерно оборудване, с което измерваме най-важните им параметри. Екстрапак е една от малкото фирми в Европа, които имат затворен процес за производство на материали за маски, маски и тестването им. Освен в нашата лаборатория, ние правим периодични тестове и в белгийската лаборатория CENTEXBEL.

За маските и респираторите в последно време се изписа и изговори много в медиите, като понякога твърденията си противоречаха. Тази статия е базирана на нашия опит и многобройните научни изследвания, които проучихме. В края сме посочили източниците, които използвахме.

Необходими ли са маските в условията на пандемия?
Да. Почти всички научни изследвания показват ползата от общественото използване на маски. Разбира се, има много условности: какви маски да се използват, в какви ситуации (например едва ли има голяма полза от употребата им на открити пространства при спазване на дистанция).

Какви са основните типове маски?
Най-общо маските се делят на три основни вида:
  • Респиратори (наричани понякога N95 по означенията на американския стандарт)
  • Медицински маски (хирургически)
  • Не-медицински (текстилни) маски, в т. ч. и маските за многократна употреба
banner-mask-jpg-veyl-4

Медицински маски или не-медицински (маски от плат)?
Повечето изследвания показват значително по-голяма ефективност на медицинските маски, спрямо маските от плат, каквито в частност са и домашно направените маски.

Медицински маски или N95/FFP2?
Всички намерени от нас изследвания на тази тема не откриват съществена разлика в ефективността на предпазване между медицинските маски и респираторите. От една страна европейският стандарт FFP2 е с по-високи изисквания от американския N95, по който са правени тези изследвания, но от друга страна трябва да се отчете, че те са правени в болници, където маските или респираторите са осигурени безплатно на персонала. Ако имаме ситуация, в която всеки трябва да си купи или респиратор за 3 лв. или маска за 0.15 лв. ясно е, че медицинските маски ще са много по-ефективни, защото те позволяват да бъдат сменяни по-често.

Какво определя качеството на една маска?
Качеството на една маска за гражданска употреба зависи от три основни фактора:
  • Филтрираща способност - каква част от бактериите и вирусите се задържат. Измерва се в процент на задържане на частици с определени размери
  • Пад на налягане - колко маската затруднява дишането.
  • Колко добре маската прилепва към лицето
Други параметри също може да имат значение в определени случаи. Например степента на стерилност и защитата от пръски и кръв е важна при използването на маските в хирургическите отделения.

Какви са стандартите за маски и респиратори?
Има два основни стандарта:
  • EN 149:2001 Това е стандарта за респиратори използвани като лични предпазни средства. Маските се класифицират в зависимост от ефикасността на филтриране и максималното общо съпротивление при дишане. Има три класа респираторни предпазни средства: FFP1, FFP2 и FFP3. В условията на COVID-19 най-голяма популярност придоби FFP2. Аналог на този Европейски стандарт за САЩ е N95, а в Китай KN95.
  • EN 14683 Това е стандарта за медицински/хирургически маски. Той също разделя маските в три класа: Type I, Type II и Type IIR.. При този тип маски, най-подходящи за масова употреба са Type II.
Техническите характеристики на респираторите са по-високи и те осигуряват по-дълготрайна защита. В същото време обаче, при рандомизирани тестове в болници (извън инфекциозните отделения) не са отчетени предимства за респираторите, при сравнението им с медицинските маски. Освен това цената на респираторите е на порядък по-висока от медицинските маски.

Най-висока степен на защита дават респираторите с висока степен на филтрация, например 99%. Тези предпазни средства обаче са много по-скъпи от медицинските маски и ако хората ги сменят рядко, това може да намали ефективността им.

Как филтрират вируса медицинските маски и респираторите?
Филтриращата способност на медицинските маски и респираторите се дължи на нетъкан филтърен плат, наречен мелтблоун. Неговите нишки са изключително тънки, но филтрирането освен на гъстотата на нишките се дължи и на специалното им наелектризиране. Те привличат вирусите и бактериите и те полепват по тях. Продължителната употреба, както и опитите за дезинфекция на маските и респираторите намаляват наелектризирането и това ги прави неефективни. Затова се препоръчва честата смяна на маските или респираторите.

Полезен или вреден е клапанът на респиратора?
За лекари, които работят в интензивно отделение, клапанът е предимство, защото улеснява издишването на въздуха. Употребата на маски с клапан на обществени места е по-скоро вредно, защото нарушава най-важната предпазна черта на маската - да филтрира издишвания въздух от потенциално заразен човек.

Допълнение: Научни изследвания

Обобщение на множество други 45 изследвания от американското министерство за контрол и предотвратяване на бедствия и аварии(CDC):
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/masking-science-sars-cov2.html
Експерименталните и епидемиологичните данни подкрепят използването в обществото на маски за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2

Изследване в Германия за ефективността на маските като обществена мярка
http://ftp.iza.org/dp13319.pdf
Ние вярваме, че намаляването на темповете на растеж на инфекциите с 40% до 60% е най-добрата ни оценка за ефектите на маските за лице.

Систематизирано ревю на предишни проучвания
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7191274/
Проучването предполага, че обществената употреба на маски може да бъде от полза, особено за COVID-19, където предаването може да е пред-симптомно. Контролираните изследвания на маските показват ползата от повсеместната употреба по време на пандемията COVID-19. Опитите на здравните работници подкрепят използването на респиратори непрекъснато по време на смяна. Това може да предотврати инфекции и смъртни случаи на здравни работници от COVID-19, тъй като аерозолизацията в болничната обстановка е документирана.

Ето изследване, което сравнява медицинските маски с маските от плат:
https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577
Това е първото контролирано изследване на маски от плат и резултатите препоръчват да се внимава с използването им. Това е важна констатация за информиране на здравословните и безопасни условия на труд. Задържането на влага, повторното използване на маските от плат и лошото филтриране може да доведе до повишен риск от инфекция.

Друго изследване, сравняващо медицинските маски с тези от обикновени платове:
https://www.researchgate.net/publication/258525804_Testin ... omemade_Masks_Would_They_Protect_in_an_Influenza_Pandemic
В резултат на това не бихме препоръчали използването на домашни маски за лице като метод за намаляване на предаването на инфекция от аерозоли.

Изследване - медицински маски срещу респиратори
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32246890/
Доказателствата с ниска сигурност предполагат, че медицинските маски и респираторите N95 предлагат подобна защита срещу вирусна респираторна инфекция, включително коронавирус при здравни работници по време на не-аерозолни грижи. Съхранението на респиратори N95 за високорискови процедури за генериране на аерозол при тази пандемия трябва да се обмисли при недостиг.

Второ изследване - медицински маски срещу респиратори
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2749214
В това прагматично, клъстерно рандомизирано клинично изследване, включващо 2862 медицински работници, не се отчете значителна разлика в честотата на лабораторно потвърден грип сред здравния персонал с използването на респиратори N95 (8,2%) спрямо медицински маски (7,2%).

Трето изследване - медицински маски срещу респиратори
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7228345/
Използването на респиратори N95 в сравнение с хирургически маски не е свързано с по-нисък риск от лабораторно потвърден грип. Той предполага, че респираторите N95 не трябва да се препоръчват за широката общественост и медицинския персонал, който не е с висок риск, който не е в близък контакт с пациенти с грип или предполагаеми пациенти.

Добавете коментар

 Име
 Имейл
 Сайт