Bags.BG
Bags.BG
22 Март - празникът на Велико Търново
10-kartichka-148-jpg-ua1b
Съвсем скоро, градът в който се намира голямата част от производството и хората на Екстрапак ще има празник.
На 22-ри март, събота, улиците на Старопрестолния Търновград ще бъдат изпълнени с хора в добро настроение, а историческите места ще покажат блясъка на славното си минало.

Тази година Велико Търново има още един повод за гордост – заедно с гр. Бургас, той спечели приза „Най-добрият град за живеене в България" за 2013 г. в класацията на радио „Дарик“.

В навечерието на празника, гостите и жителите на Велико Търново ще могат да видят спектакъла „Звук и Светлина“ на хълма Царевец. На самият празник, от 19:30 ч. върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” ще бъде представено зрелищно 3D лазерно шоу, разказващо за историята на града.

Честит Празник, великотърновци!

Защо Велико Търново празнува на тази дата?

Празникът на град Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен II над византийския император Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22.03.1230г. в деня на Св. 40 мъченици. Голямата победа на българските войски цар Иван Асен II ознаменува с надпис върху мраморна колона съхранена и до днес в църквата Св. Четиридесет мъченици във Велико Търново. След тази победа България отново има излаз на три морета – Черно, Бяло и Адриатическо.
Цветан Цанев
19.03.2014 17:44
С рокерско шествие по улиците на града, официално ще се открие мотосезонът във Велико Търново. По традиция, началото на мотосезона се дава на празника на Старопрестолния град - 22-ри март.

Участие ще вземат организирани мото сдружения и мотоциклетисти от страната.

Гостите и жителите на Велико Търново ще могат да видят почетната обиколка, която тръгва в 12ч., от пл. „Цар Асен I“ пред емблематичната крепост "Царевец".

Екстрапак подкрепя инициативата за толерантност на пътя и пожелава на мотористите безаварийни километри през новия сезон.