Bags.BG
Bags.BG

Оксоразградими полимери

Oxo-degradable
Използването на тънки полиетиленови торбички за еднократна употреба е сериозен екологичен проблем, особено в държави с лошо обществено сметосъбиране и слабо развито рециклиране. Повечето торбички попадат в природата или градската среда и се превръщат в боклук, който се разгражда много бавно.

Традиционните полимери, сред които е и полиетилена, имат дълги молекули, трудни за усвояване от микроорганизмите. Въпреки това, с течение на времето, полимерните вериги се окисляват, дължината им намалява и те започват да се атакуват от ензимите на микроорганизмите. За съжаление този процес протича много бавно и може да продължи дълги години. Това прави традиционните пластмаси практически не-разградими.

Оксо-разградимите полимери съдържат в състава си специални вещества (продеградантни адитиви), които ускоряват многократно окислението на полимерите при контакт със слънчева светлина, кислород, механични колебания (вятър).
 

Дегрален

Дегрален® е запазена марка на Екстрапак за оксо-разградим полимер, който се разгражда в природата за 12 до 24 месеца. Произвежда се по лиценз на EPI Environmental Plastics Corp. (Канада) - фирмата, пионер в областта на оксо-разградимите полимери. Повече информация за Дегрален може да намерите на http://www.degralen.eu

Екстрапак използва основно два типа Дегрален: Degralen-L и Degralen-H, които имат физични свойства като LDPE и HDPE съответно.

D2W

Екстрапак има лиценз за производство на оксо-разградими опаковки с технологията D2W и от Symphony Environental (Великобритания). Тази технология е добре позната в много страни по света.