Bags.BG
Bags.BG

Полиетилен и други полиолефини


Полиетиленът е полимер с отлични технологични свойства. Евтин е, не е токсичен и може да се обработва с много технологии: екструдиране, шприцване, бласт-формоване и др. Освен за производство на опаковки, той се използва още в медицината, автомобилостроенето, електрониката, детските играчки, селското стопанство и доста други области. Практически това е най-често употребяваната пластмаса в бита. Полиетиленът е от групата на полиолефините с формула (C2H4)nH2 и има висока химическа устойчивост. Рециклира се лесно.

Внимание!
Полиетилен е материалът използван най-често за производството на торбички за пазаруване. В България те обикновено се наричат "найлонови". Това е погрешно! Найлонът® е съвсем различен полимер.

Полиетиленът е синтезиран за първи път по случайност от немския химик Hans von Pechmann през 1898 г. Първият метод за индустриално производство на полиетилен е създаден през 1939 г. Леките полиетиленови торбички са изобретени от шведския инженер Sten Gustaf Thulin, работещ за компанията Celloplast of NorrkOping през 1960 г.

Екстрапак използва няколко вида полиетилен:

LDPE - полиетилен с ниска плътност

Това е най-отдавна използвания вид полиетилен. Отличава се с добра прозрачност и гладка, лъскава повърхност. Има по-висока разтегливост от другите видове, но по-малка здравина. Фолиата от LDPE са меки, мачкат се трудно и се печатат добре. Материалът се използва за производството на торбички с подсилена и външна дръжка и за опаковки на различни продукти. Екстрапак екструдира фолиа от LDPE с дебелини между 18 и 200 µm.

MDPE - полиетилен със средна плътност

Този полиетилен е с по-висока здравина и твърдост от LDPE, но е все още гъвкав и може да се преработва лесно, дори и при по-голяма дебелина. Използва се за направата на чанти с външна или подсилена дръжка, като най-често се екструдира на фолиа с дебелина между 30 и 80 µm.

HDPE - полиетилен с висока плътност

От него най-често се произвеждат добре познатите торбички тип "потник". Той е с висока здравина, матова повърхност и шуми при мачкане. Екстрапак екструдира HDPE фолиа с дебелина между 6 µm и 150 µm.

LLDPE - линеен полиетилен (линеар)

Този вид полиетилен се използва като добавка към LDPE, MDPE и HDPE. Той повишава здравината им и улеснява термичното залепване.

mPE - металоцен

Този полиетилен е един от най-скъпите. Произвежда се с помощта на специални металоцени катализатори и се използва като добавка за подобряване качествата на другите видове полиетилен.

Триолен

Триолен е търговско наименование на Екстрапак за фолиа, които са произведени от смес на специални марки LDPE, LLDPE и mPE. Те са много здрави и често са предпочитан материал за чанти и пликове предназначени за тежки продукти.

Рециклиран полиетилен

Екстрапак разполага с модерно оборудване за рециклиране, което превръща индустриалния отпадък в полиетиленов гранулат. Отделно от това, фирмата купува от пазара рециклиран материал от други рециклиращи фирми. От тези източници Екстрапак произвежда торбички и фолиа със следните марки:
  • Re-LDPE - 60% до 95% рециклиран LDPE
  • Re-HDPE - 60% до 95% рециклиран HDPE и MDPE

     

Цветова гама на полиетиленовите фолиа

LDPE-color-chart-tt8s-4

Знаете ли, че вече се произвежда полиетилен от възобновяеми източници?

Една от основните критики срещу полиетилена е, че за производството му се използват невъзобновяеми ресурси, като природен газ или петролни деривати.

Green PE е полиетилен, получен изцяло от захарна тръстика. Създаден е и се произвежда в индустриален мащаб от бразилската компания Braskem от 2010 година насам.