Bags.BG
Bags.BG

Фолиа от BOPP, CPP и PET


Екстрапак използва редица фолиа както за директно производство на опаковки, така и за ламиниране (слепване) с други материали.

BOPP - Biaxially Oriented Polypropylene

Би-аксиално ориентираният полипропилен е най-широко разпространеният полимерен филм за производството на опаковки за хранително вкусовата индустрия - захар, макаронени изделия, ориз и др. Прилича на целофан и има много добра прозрачност, здравина и минимална разтегливост. Може да бъде матов или гланцов. Подлежи на метализиране и ламиниране с други полимерни фолиа. Екстрапак използва BOPP филм с дебелина 15, 20 и 30 µm.
 

CPP - Cast Polypropylene

По-различни са полипропиленовите фолиа, получени по каст технологията, когато не са ориентирани би-аксиално. Те също са много прозрачни, но имат по-малка твърдост и по-голяма разтегливост. Използват се за пликове (в т.ч. и пликове за уикет пакетиращи машини), за ламиниране с полиетилен и др.

PET - Polyethylene Terephthalate

Полиетилен терафталатът е вид полиестер от който освен бутилки за безалкохолни напитки могат да се произвеждат и много здрави и тънки фолиа с отлични физически свойства:
  • голяма здравина и малка разтегливост;
  • добра бариера за газове и аромати;
  • възможност за печат и ламиниране
  • устойчивост на висока температура
Екстрапак използва PET фолиа за производство на ламинирани опаковки за хранителни продукти и пликове за печене във фурна.